Siirry suoraan sisältöön

Kristuksen kirje

Korona-aika on saanut aikaan sen, että yhteydenpitomme tapahtuu nyt suuriltaosin viestimien kautta. On lähetyksiä, joissa kuva näkyy, kuten nettilähetys tai tv lähetykset, on kuunneltavia lähetyksiä kuten radiolähetykset tai podcastit. On myös erilaisia kirjoituksia facebookissa ja muissa sosiaalisessa mediassa ja sanomalehdissä. Näillä kanavilla jokainen välittää ajatuksensa ja viestinsä vastaanottajille. Jokaisen välittämää viestiä seurataan ja katsellaan.

Korona-aika on palauttanut myös erään vanhan viestimen, kirjeen. Itsekin olen lähettänyt muutamia kirjeitä ihmisille, joilla ei ole nettiä kotona. He ovat olleet oikein ilahtuneita kirjeistä. Kirjeellä lähettäjä haluaa kertoa viestinsä ja ajatuksensa vastaanottajaa kohtaan. Raamattukin puhuu kirjeistä.

2.Kor 3: 3 Sillä ilmeistä on, että te olette Kristuksen kirje, meidän palvelustyöllämme kirjoitettu, ei musteella, vaan elävän Jumalan Hengellä, ei kivitauluihin, vaan sydämen lihatauluihin.

Meidän postiluukkuihimme kolahtaa lähes päivittäin erilaisia kirjeitä. Jos kirje on virallisen näköinen, tiedämme että se on jostain virastosta, jolla on jotain sellaista asiaa, mikä koskee kaikkia ihmisiä, mutta sillä ei ole henkilökohtaista viestiä. Jos tulee joku lasku postissa, otamme sen huokauksen kanssa vastaan, että tämäkin lasku pitää maksaa. Jos kirje näyttää joltain karhukirjeeltä tai tulee vaikka poliisilta ylinopeus sakon muodossa, se voi herättää jopa pelonsekaisia tunteita.

Itse elin 90-luvun puolivälissä nuoruutta, internet oli vasta tuloillaan suuremmaksi tekijäksi. Joskus siellä tavallisten kirjeiden seassa oli erityinen kirje, se saattoi olla erivärinen kuin tavallinen valkoinen kirje, ehkäpä punainen ja joskus jopa hajustettu jollain parfyymillä. Jos kirjekuoressa luki oma nimi, tiesi, että nyt joku joka rakastaa minua, on halunnut aivan erityisesti kertoa minulle sydämensä tuntoja suuressa rakkaudessa. Tätä kutsutaan siis rakkauskirjeeksi. Kirjeellä on siis paljon enemmän vaikutusmahdollisuutta kuin sähköpostilla tai tekstarilla. Kirjeen kirjoittajalla on oma käsiala, oma hajuvesi, joka muistuttaa lähettäjästä.

Kun Jumala halusi viestittää meille sydämensä ajatukset, hän kirjoitutti oman rakkauskirjeensä meille ihmisille, Pyhän raamatun. Se ei ollut mikään virallinen, kylmä tai tunteeton kirje, vaan tavallisten ihmisten välityksellä Jumala halusi kertoa sydämensä syvimmät ajatukset meille ihmisille. Siinä on yhdessä kirjassa 66 eri kirjaa, erilaisia kirjoittajia, mutta kaikilla sama viesti. Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.

Kun ihminen vastaanottaa tämän sanoman omaan sydämeensä, hänestä tulee itse Jumalan elävä kirje tähän maailmaan, näin raamatun mukaan. Tämä on jotain uskomatonta. Sinä ja minä, kaikki jotka olemme uskoontulleet, olemme raamatun mukaan eläviä, Jumalan lähettämiä kirjeitä tässä maailmassa. Meitä Kristuksen kirjeitä on n. 2 miljardia tällä hetkellä maailmassa.

Kirjeitä ei ole tarkoitettu pölyyntymään oman talon kirjahyllyssä, vaan se on tarkoitettu lähetettäväksi. Siksi raamattu puhuu lähetyskäskystä. Matt 28: 18Ja Jeesus tuli heidän tykönsä ja puhui heille ja sanoi: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. 19Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen 20ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.”

Juuri sinä olet tällaisessa arvokkaassa ja kallisarvoisessa tehtävässä tässä maailmassa, Kristuksen kirjeenä. Kirjeen sisältö on arvokas, Jeesus elää ja hän haluaa pelastaa jokaisen ihmisen.

Kirjeet eivät ole kopioita, vaan ainutlaatuisia. Jokaisella on oma tarinansa kerrottavaksi.

Jumala puhuu siis monin eri tavoin tässä maailmassa. Kirjoitetun Sanansa kautta, Pyhän Hengen kautta, Jumalan Sanan julistuksen kautta, mutta myös siten, että maailma voi katsella, lukea ja arvioida meidän elämässämme näkyvää vaikutusta, miten Jumala on muuttanut ja vaikuttaa elämässämme. Raamatun mukaan jokainen uskova on siis Kristuksen kirje tässä maailmassa. Kaikki eivät ehkä lue raamattua tai kuuntele saarnoja netistä, mutta he seuraavat meidän uskon vaellustamme. Kirje ei puhu mitään, mutta sillä on hyvät vaikutusmahdollisuudet.

Eräs pastoriystäväni sanoi, että uskossa on kysymys siitä, saako se uskosta osattoman ystäväni kiinnostumaan Jeesuksesta. Meillä on jokaisella oma vaikutusalamme niihin ihmisiin, jotka meidän lähellämme ovat. Millainen Kristuksen kirje sinä ja minä olemme tässä maailmassa?

Mielestäni meidän elämämme seuraamisen vaikutuksia on aliarvioitu. Tutkimuksien mukaan eniten ihmisiä tulee uskoon ystävyyssuhteiden kautta. Siitä, että sinä ja minä olemme siellä arjen elämän keskellä Kristuksen kirjeitä ja Jumala vetää ihmisiä puoleensa. On sanottu että olemme viiden evankeliumi, eläviä kirjeitä, kuten tässä sanottiin. Ei kirjoitettu musteella vaan katsotaan elääkö Sana tuon ihmisen kohdalla, onko se todellisuutta vai vain ulkoa opittua. Onko hänen usko sydämenuskoa.

Tällaisena aikana, jossa elämämme, meidän elämäämme erityisellä tavalla tarkataan. Jos uskosta ei ole apua kriisiaikana, se ei ole koeteltua uskoa. Uskon, että maailma ei niinkään seuraa ihmeitä, jos joku paranee. Lääketiede on niin kehittynyttä että sairaaloissa tapahtuu ihmeitä joka päivä. Se ei seuraa jos joku uskova rikastuu tai hänellä menee hyvin, maailma on täynnä rikkaita ja hyvinvoivia ihmisiä.

Mutta silloin kun on vaikeaa, silloin maailma seuraa miten uskova reagoi siihen. Itsestä on tuntunut että tällaisessa tilanteessa missä nyt elämme on pappia tarvittu tosi paljon, kuuntelemaan, juttelemaan, rukoilemaan. On katsottu miten reagoin tällaisessa tilanteessa. Rauhallisuus ja luottamus on teidän väkevyytenne raamattu sanoo. Se ei ole sanoja vaan sisäistä sydämen uskoa ja luottamusta Jumalaan. Sitä maailma katselee.

Silloin kun me itse tulimme uskoon, on käynyt kuten joku on sanonut, uusi, puhdas sivu käännetään meidän elämässämme. Me olemme Uusi luomus raamatun mukaan. Itse en juuri päiväkirjaa kirjoita, mutta eräs uskon ystävä kertoi, että oli juuri ostanut päiväkirjan, alkoi kirjoittamaan siihen. Sitten hän tuli uskoon ja hän sanoi, että yksinkertaisesti täytyi ostaa uusi päiväkirja, koska hän koki että ajatusmaailma, sanat ja kaikki oli muuttunut niin ettei yksinkertaisesti vanhaa päiväkirjaa voinut käyttää.

Rakkaus on tärkein asia, mitä meistä tulisi näkyä. Se avaa ihmisiä Jumalan puoleen. 2. Korinttilaisille 2:15 (FINPR)Sillä me olemme Kristuksen tuoksu Jumalalle sekä pelastuvien että kadotukseen joutuvien joukossa.

Mikä on tämä tuoksu? Paavali lainaa tässä ymmärtääkseni 3. Mooseksen kirjan keskeistä uhria, polttouhria. Se oli esikuvaa Kristuksesta, joka antoi elämänsä nimenomaan Isälleen hyväntuoksuisena uhrina. Pojan kuuliaisuus kuolemaan saakka oli Isälle suloinen tuoksu. Kun me otamme vastaan Jeesuksen sovitustyön, se on suloista Jumalalle ja ihmisetkin aistivat ja haistavat pelastuksen tuoksun. Vauvat tuoksuvat ihanalle. Niin myös jokainen joka on uudestisyntynyt. Jokainen uudestisyntyminen on ihana kokemus Jumalalle.

Monesti se, mitä olemme, sillä on suurempi vaikutus kuin sillä mitä sanomme

-Ralph Waldo Emerson on sanonut: En kuule mitä sanot, sillä se mitä olet huutaa niin lujaa!

Joku voi ajatella etten pysty olemaan näin hieno esimerkki uskosta. Se ei synny omalla voimalla:

Apostolien teot kertovat kuinka Pietari ja Johannes olivat kauniin portin edessä paranteet ramman. Siitä

Apt 4: 13Mutta kun he näkivät Pietarin ja Johanneksen rohkeuden ja havaitsivat heidän olevan koulunkäymättömiä ja oppimattomia miehiä, he ihmettelivät; ja he tunsivat heidät niiksi, jotka olivat olleet Jeesuksen kanssa.

Näkivät heidän rohkeuden. Jumala oli varustanut nämä kirjeensä Pyhän Hengen voimalla. Kirjeet eivät liikkuneet bensalla vaan Pyhän Hengen voimalla. Rohkeus ei ole peräisin meistä itsestämme, vaan Jumalasta. He kysyivät: ”Millä voimalla tai kenen nimeen te tämän teitte?” 8Silloin Pietari, Pyhää Henkeä täynnä, sanoi heille: ”Kansan hallitusmiehet ja vanhimmat! 9Jos meitä tänään kuulustellaan sairaalle miehelle tehdystä hyvästä työstä ja siitä, kenen kautta hän on parantunut, 10niin olkoon teille kaikille ja koko Israelin kansalle tiettävä, että Jeesuksen Kristuksen, Nasaretilaisen, nimen kautta, hänen, jonka te ristiinnaulitsitte, mutta jonka Jumala kuolleista herätti, hänen nimensä kautta tämä seisoo terveenä teidän edessänne. 11Hän on ’se kivi, jonka te, rakentajat, hylkäsitte, mutta joka on kulmakiveksi tullut’. 12Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman.

Havaitsivat heidän tavallisuuden ja puutteellisuuden. On hyvä, että meidät havaitaan ihan tavalliseksi ihmiseksi. 2.Kor 4: 7 tämä aarre on meillä saviastioissa, että tuo suunnattoman suuri voima olisi Jumalan eikä näyttäisi tulevan meistä.

Tunsivat heidän niiksi jotka olivat olleet Jeesuksen kanssa. Jeesuksen tunteminen on parasta mikä voi näkyä meissä. Ei ole olemassa oikotietä Jeesuksen läsnäolon kokemiseen. Nyt keväällä jos haluaa kokea auringon lämmön ja valon vaikutuksen, on mentävä ulos, jos tahtoo puhtaaksi, on mentävä suihkuun, jos haluaa tulla ravituksi, on mentävä keittiöön, jos haluaa kokea Jeesuksen länsnäoloa, on mentävä kammioon, suljettava ovi ja siellä kohdata häntä.

Mika Tapio, pastori

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.