Lähetystyö

Raamatunkäännös- ja lukutaitotyö kovai-heimon keskuudessa

52_14_387Seurakuntamme nimikkölähetit, Wycliffe Raamatunkääntäjät Ritva ja Alan Brown, aloittivat raamatunkäännöstyön Papua-Uudessa-Guineassa, Umboin saarella, kovai-heimon keskuudessa paikallisen seurakunnan kutsusta vuonna 1985. Alku oli hyvin hidasta, kirjaimellisesti ruohonjuuritasolla työskentelemistä, alkaen vaatimattoman kyläkodin pystyttämisestä viisihenkiselle perheelle, sekä kovain kielen oppimisesta ilman kielikoulua ja oppikirjoja. Vuosien kuluessa on tutkittu kansan perinnettä ja kirjattu sitä muistiin, tutkittu kielen fonologiaa ja laadittu aakkosisto, selvitetty kielen rakenne ja laadittu kielioppi, aloitettu sanakirjan kokoaminen, tuotettu suuri määrä kovain kielistä lukumateriaalia yleiseen tarpeeseen, sekä erityisesti vähitellen kehittyneen äidinkielisen alkeiskoulun tarpeisiin. Raamatunkertomukset ovat olleet suosittua lukemista kaikenikäisille. Paikallisen seurakunnan tarpeeseen julkaistiin useita vuosia sitten kovain kielinen laulukirja, josta on tähän mennessä otettu jo neljä painosta. Työn alkuvuosista lähtien on tehty raamatunkäännöstyötä, jonka tuloksena on jo olemassa Uuden testamentin luonnos, 1. ja 2. Mooseksenkirjat sekä lukuisa joukko katkelmia Vanhasta testamentistä, jotka ovat osa jumalanpalveluksissa käytettävää kolmevuotista sunnuntaitekstikokoelmaa. Tavoitteena on saada lopulliseen julkaisuun Uuden testamentin lisäksi nämä kaikki edellä mainitut Vt:n jaksot sekä myös Psalmit.

Kovai heimo asuu Papua-Uuden-Guinean koillisosassa, Umboi-nimisellä saarella. He asuvat saaren sisämaassa, sen vuoristoisemmassa pohjoisosassa, eikä heidän kielensä ole sukua saarella rannikkoalueilla puhutuille kolmelle muulle kielelle. Kovain puhujia on joitakin tuhansia, heidän identiteettinsä on vahva ja kieli on elinvoimainen.

Katso myös Kuvagallerian kuvat aiheeseen liittyen!

Lisää tietoa Wycliffe Raamatunkääntäjien työstä osoitteissa:

Wycliffe Raamatunkääntäjät ry
Yliopistonkatu 58 B. 5. krs
33100 Tampere
puhelin 050 347 4687
info_finland(at)wycliffe.org

Voit tukea lähettiemme työtä ohjaamalla vapaaehtoisen lahjoituksesi seurakuntamme tilille oheisella viitteellä tai viestillä:

Tilinro: Länsi-Suomen OP FI07 5700 8120 3242 93
Viite: 2228